BOKEN LIV

Om boken Liv

Boken Liv innehåller mina första 132 fotopoem och de finns bara där, inte här på webben. Det är en sorts bilderbok för vuxna. En löst berättad sannsaga om verkligheten där fotopoemen tecknar en årscykel från ett nyår till ett annat. Men de behöver inte läsas i följd utan kan väljas som andan faller på.

I boken är bilderna små. Det är för att lyfta fram texten och ge utrymme för bilderna som finns i orden. Ändå har bilden en viktig roll. Som en blomma i håret. Som en antydan om verklighet. Som ett litet titthål in i textens värld.

Titeln LIV är just en hyllning till livet, men betyder också 54 på latin. Boken publicerades under mitt 54:e levnadsår och dikten med det numret handlar om den person som gav mig liv.

Ett litet konstverk i sig

Boken Liv är utgiven på mitt eget förlag. En anledning är att jag inte ville jaga kostnader och därmed kompromissa med formgivning eller material.

Boken Liv har nämligen handlat om att förverkliga en vision om en sinnlig helhet. För jag tycker inte att det bara är texten och bilden som gör en bok. Det är också layouten, färgen, typsnittet, omslaget, ryggen,  papperskvaliteten, gramvikten, tyget, formatet, tyngden, präglingen och lite till.


Formgivningen är gjord av bokformgivaren och art directorn Jonas Lindblad. Utan hans hängivelse, klokhet och säkra öga hade det aldrig blivit en sådan sensuell upplevelse att bläddra i boken. 


Bokens format är 145x200 mm och på 272 sidor ryms 132 fotopoem med bilder i fyrfärg. Boken är så lokalproducerad som det var möjligt, tryckt som den är hos Göteborgstryckeriet på FSC-certifierat papper från Lessebo i Småland. Även tyget är FSC-certifierat, men i det fallet fick jag sträcka mig till Italien för att få rätt färg och textur. Skyddshöljet (kassetten) är handgjord hos Flodstrands Bokbinderi i stadsdelen Majorna i Göteborg.

Vill du köpa Liv?

Boken Liv finns i två varianter. Grundutförandet är med skyddshölje, men den går även att få utan. Upplagan är på 560 exemplar och varje bok är numrerad.


Med skyddshölje kostar boken 495 kr inkl moms och enbart boken kostar 295 kr. För frakt inom Sverige tillkommer 55 kr inkl moms. Du kan betala via Swish eller sätta in pengarna på mitt bankkonto. Maila mig på ch@monradaas.se så kommer vi överens om vad som är bäst. Kanske vill du ha boken signerad eller med en dedikation.


Boken Liv finns också att köpa hos vissa bokhandlare och då bara varianten med skyddshölje. Med reservation för att boken kan ha sålt slut så finns Liv att köpa på följande fina ställen: Stockholm: Rönnells Antikvariat, Konst-ig, St Pauls Bok & Pappershandel; Göteborg: Aniara, Konstmuseet, Soulstore; Malmö: Malmö Konsthall; Båstad: Bjäre Bokhandel; Falkenberg: Falkenbergs Bokhandel; Halmstad: Akademibokhandeln, Halmstads Bokhandel; Hishult: Konsthallen; Laholm: Bokhandeln Laholm; Lund: Arken; Varberg: Akademibokhandeln, Hallands Kulturhistoriska Museum (Varbergs fästning). Boken går också bra att beställa hos alla bokhandlare i Sverige (bara varianten med skyddshölje).

"Öga mot öga med ett mörker utan slut. Ska vi blixtra av lust. En kort sekund."